top of page
  • Obrázek autoraDomča

Minimalizmus ako nový životný štýl

Aktualizováno: 26. 1. 2023

Určite ste už postrehli na internete nové slovíčko Minimalizmus. Čo to je, o čom to je a kde a prečo to vzniklo si povieme v tomto príspevku.


Minimalizmus alebo minimal art môžeme vysvetliť ako abstraktné umenie, ktorého cieľom je návrat k prvkom obyčajného či všedného života, používajúci lapidárne (výstižné) geometrické prvky. V minulosti ako smer začal prevládať v germánskych krajinách koncom 60. a 70. rokoch 20. storočia. Snaží sa na veci pozerať formou akejsi štruktúry rôznych minimalistických tvarov, ktoré spolu tvoria sledovaný objekt.


AKO ŽIVOTNÝ ŠTÝL

V reálnom živote je minimalizmus hlavne o tom, ako začnete viesť svoj život. Nie je to len o jednorázovom uprataní skrine odkiaľ vyhádžete už dávno nenosené veci. Nie je to dokonca ani o vyhodení pre-expirovaných prípravkov na pleť z kúpeľne. Je to niečo ako chudnutie, najprv musíte mať nastavenú hlavu, tak isto je to aj pri minimalizme. To, ako sa minimalizmus prejavil v rôznych smeroch si povieme až neskôr. Pri minimalizme je dôležité si uvedomiť, ktoré veci alebo ľudí v živote nepotrebujeme a berú nám našu životnú energiu. Ak si to uvedomíme a podstúpime potrebné kroky na ich elimináciu, môžu našu energiu využiť oveľa efektívnejšie.


POJEM MINIMALIZMUS v HUDBE

Minimalizmus ako prvý v hudbe použil britský minimalistický hudobný skladateľ Michael Nyman. Medzi typické prvky minimalizmu v umeleckej (vážnej) hudbe patria: opakované krátke hudobné motívy či frázy, s postupnými jemnými harmonickými a zvukovými transformáciami, zväčša ľubozvučné harmónie, využitie dlhých tónov a stáleho rytmu. Najznámejší predstavitelia minimalizmu v hudbe: Terry Riley, Steve Reich, Philip Glass, Michael Nyman John Adams a La Monte Young.


MINIMALIZMUS A ARCHITEKTÚRA

Autori sa začínajú prikláňať k jednoduchým prvkom, tvarom dokonca aj farbám a tiež minimalizujú hmotu tak aby eliminovali prvky, ktoré sú pre minimalizmus rušivé (ozdobné prvky, krikľavé farby a pod.)


MINIMALIZMUS A MÓDA

V móde sa minimalizmus prejavuje hlavne nenosením vzorovaných tričiek sukien a podobne. Možno niekedy sa predsa len nájde zopár vecí, ktoré majú jemný vzor, no nikdy rušivé prvky ako napríklad trblietky či veľké farebné vzory. Všimnite si ako sa ľudia, ktorí vedú tento životný štýl obliekajú - preferujú skôr tlmené farby (biela, hnedá, béžová, čierna, tmavá zelené a pod.)


AKO VIESŤ MINIMALISTICKÝ ŽIVOT

V dnešnej dobe vám internet vyhodí aj 100 návodov na to ako si upratať skriňu, koľko párov topánok by ste mali nosiť, či koľko tričiek by ste mali mať a akej farby. Poďme si to prejsť pekne po poriadku.


SKRIŇA: Triedenie nepotrebných vecí, balenie ich do veľkých sáčkov a vyhadzovanie do zberných košov na šatstvo, to robí asi každý z nás. Voláme to tiež škrečkovanie nepotrebných vecí. Je vám ľúto ich vyhodiť, pretože vám pripomínajú nejaké príjemnú spomienku? Je na čase si to poriadne premyslieť. Čo je dôležitejšie? Nejaké materiálne veci, ktorých máte veľa a neviete kde to doslova pchať lebo už aj šróbky na skrini kričia že už stačí, alebo tá spomienka na ľudí s ktorými ste to zažili? Ak si pretriedite skriňu a zoradíte si ich podľa farieb, alebo typu oblečenia určite Vám to môže aj v prehľadnosti čo máte alebo čo už nosíte menej. Zaručene však nájdete popri tom triedení nájdete nejaké veci aj s visačkou a bude to ako darček od vás pre vás. Len do toho!


Kúpeľňa: Či už ste muž alebo žena určite používate aspoň jeden kozmetický prípravok. Minimalizmus v kozmetike je hlavne o minimalizovaní kvantity používaných výrobkov. Rozumiem, ak máte problémovú pleť a niečo je nevyhnutné používať tak to určite nevyhadzujte. Skúste sa ale popozerať, koľko krémov, podkladových báz alebo aj mastičiek je po expirácií (vzadu na obale máte napísané ako dlho to môže byť otvorené). Ďalším krokom k minimializovaní počtu môžu byť aj triedenie, ak máte predsa stále veľa prípravkov, skúste si ich potriediť napr. na tie čo používate na oči, na pery alebo iné druhy make-upov. Mne to zaručene pomohlo sa v tom lepšie orientovať.


Kuchyňa: Určite sa nájde nejaký starý bujón vzadu v poličke či zabudnutý jogurt chladničke. Vypracte si chladničku či špajzu, povyhadzuje a znova zoradťe, uvidíte či sa tam budete zase hrabať 10 minút kým nájdete ten džem na ktorý ste práve dostali chuť alebo hľadať


Domácnosť: Neprečítané časopisy, DVD-čka, či iné milion sačkov či čikonca plastové tašky zrecyklujte, pretože to aj takto iba prekladáte z miesta na miesto s vedomím, že veď potom to odpracem, keď bude viac času.


Viesť takýto život nie je vždy jednoduché a nedá sa to zo dňa na deň. Môžete začať vyššie uvedenými návodmi ako si zjednodušiť život. No minimalizmus je aj o vkuse a pohľade či na architektúru, hudbu a podobne. Niekedy sa nám môže zdať že je až doslova fádny až smutný. No určite nie je nič zlé na tom viesť si poriadok v domácnosti vo veciach v skrini a iných pretože veci, ktoré sú nám zbytočné nám berú čas a energiu, ktorú by sme radšej strávili s priateľmi či plánovaním si budúcnosti, výletov.



65 zobrazení0 komentářů
bottom of page