top of page
  • Obrázek autoraDomča

5 vecí, ktoré urobiť pred cestou na prax

Aktualizováno: 26. 1. 2023

V tomto článku by som Vám, chcela priblížiť ako som sa ja chystala na svoju prvú prax v zahraničí, konkrétne v úžasnom Taliansku. Ak sa chystáte do zahraničia na pracovnú stáž alebo takúto letnú prax ako ja, určite si prečítajte pár tipov ako nestresovať a pripraviť sa na 100 %.

Možno Vám trošku na začiatok priblížim ako som sa k tomuto dostala ja, úplne v krátkosti. Na vysokej škole sa mi naskytla možnosť ísť do zahraničia už v prvom ročníku. Bola som len prváčka a stále si zvykala na celý ten systém vysokej školy, tak preto som nemala chuť vtedy riešiť ešte aj prax v zahraničí. Možno som ale len nebola dostatočne pripravená, každý to máme inak. V druhom ročníku som už túto možnosť využila. Začiatkom druhého ročníka sa nám naskytla možnosť vycestovať a zarobiť si nejaké peniažky v Taliansku, pracovala som ako čašníčka v hoteli na Sardínii pri mori. Pred tým bola takáto možnosť ísť len do Grécka. No a tak som to brala ako také znamenie, že možno práve preto som si mala počkať aby som nešla do Grécka ale právo do môjho milovaného Talianska, ktoré neskutočne zbožňujem.


No ale dosť omáčky, poďme na konkrétne rady ako sa prichystať na túto cestu, čo zbaliť, nebaliť a ako sa na to pripraviť.


1. Napísať si zoznam

Nebudem Vám klamať, je to najlepší spôsob ako nič nezabudnúť doma, ako nič nezabudnúť kúpiť. Tento zoznam využite aj pri tom čo všetko Vám treba ešte vybaviť do vášho odchodu ale aj pri tom čo všetko máte poukladať do kufra. Zoznam si môžete kľudne napísať či už vo Worde alebo voľnou rukou výber je na Vás. Prvý zoznam čo si vždy robím je zoznam čo mi všetko treba vybaviť teda tie najpodstatnejšie veci napr. vybaviť splnomocnenie na poštu (vybavenie stojí 3€), zavolať do poisťovne ohľadom komerčného poistenia a pod. No a druhý zoznam je ten, čo si robím na veci, ktoré mi treba poukladať do kufra napr. elektronika, oblečenie, kozmetika, lieky, ...


2. Komerčné poistenie

Toto budú po vás určite chcieť aj agentúry prípadne školy cez ktoré vycestujete na prax. Je to poistenie v prípade vašich zdravotných problémov MIMO pracoviska. Takéto komerčné poistenie ponúka snáď každá poisťovňa. Ja som mala poistenie v poisťovni UNIQUA. Toto poistenie so mala na 3 mesiace pričom tam boli uvedené ostatné podmienky tohto poistenia. Po mne agentúra chcela, aby sme boli poistený hlavne v prípade smrti. Nedeste sa sú to určité veci, ktoré sú možné strašidelné ale musíte si dať poistiť aj život.


3. Letenky

My sme si letenky kupovali samé pričom aj check-in sme si robili samostatne online. Mali sme kúpené letenky PRIORITY (s batožinou) čiže do lietadla sa mohli brať 2 príručné batožiny určitých rozmerov ktoré má každá letecká spoločnosť na svojej stránke uvedené. Ja som letela spoločnosťou RYANAIR a na podmienky batožiny Vám dávam nižšie link.


4. Baliť najnevyhnutnejšie

Ja som mala podmienku veľká batožina max 20 kg. Čo sa mi zdalo na 3 mesiace aj málo no keď som si zdvihla 20 kg tak si vravím to je aj dosť. No aj tak som sa snažila minimalizovať čo najviac vecí napr. nebrala som denný + nočný krém ale kúpila som si univerzálny. Kozmetiky som brala tiež iba najnevyhnutnejšie. Ešte čo sa týka kozmetiky, ja momentálne používam odličovacie mydlo, čiže žiadne odličovacie tampóny neboli mojou starosťou ale viem, že niektoré z Vás ich ešte stále používate, tak skúste možno túto náhradu (link nižšie). Mydielko možno trošku vysušuje ale keď sa následne nakrémujete je to fajn. Ostatné veci si tam vkľude kúpite.


5. Kontaktujte ľudí, ktorí idú tiež

V mojom prípade veľmi pomohlo, že dievčatá, ktoré sme odchádzali z toho istého letiska v BA sme mali skupinku a tam sme riešili spoločné problémy ako určité veci riešia ony prípadne čo si zobrať/nezobrať. Je fajn nájsť takto kontakty, aspoň máte pocit, že na to nie ste úplne sama a veľmi radi Vám poriadia.


Nestresujte a buďte hlavne v pohode

Nie je klamstvo, že stres nikomu neprospieva. Stres z toho čo všetko vám treba, by mal „absorbovať“ ten zoznam ktorý si najprv napíšete. Ak vám treba nejaké oblečenie a zrazu Vám nesedí a neviete ako to rýchlo vybaviť tak sa hlavne nadýchnite a povedzte si, že ak nejde o život nejde o nič. Ale za to jedna veľká rada NENECHÁVAJTE NIČ NA POSLEDNÚ CHVÍĽU!

30 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page