top of page
  • Obrázek autoraDomča

Azorské vs. Faerské ostrovy


Dnes sme si posvietime trošku na exotické a tiež kontrastné ostrovy. Pri tom že sú to ostrovy, nie až tak veľmi známe sú plné kontrastov, jeden vám pripomína raj na zemi, na druhom nenájdete ani jeden strom, aj tak sú miestom kde sa budete chcieť určite vrátiť.


Azorské ostrovy


KDE LEŽIA?

Nachádzajú sa okolo 1 500 km od Portugalské mesta Lisabon v Atlantickom oceáne. Je to súostrovie sopečného pôvodu. Dokopy má 12 ostrovov, najznámejšie ostrovy sú: Sao Miguel, Santa Maria, Terceira, Sao Jorge, Graciosa, Fial, Flores, Corvo, zvyšok ostrovov je neobývaných. Najvyšší vrch sa volá Ponta di Pico.


POČASIE

O zábavu na týchto ostrovoch sa stará hlavne počasie. Silný vietor, ktorý tam fúka mení rýchlo počasie. O teplý vzduch sa tam stará Golfský prúd vďaka, ktorému sú výkyvy teplôt v lete (28°C) a zime (14°C) minimálne. V mori sa dá v pohode kúpať, ak to ale počasie nedovoľuje, ostrovy vám ponúkajú možnosť pešej turistiky. Napr. Na Alte de Pico (POZOR!!! Stále aktívna sopka) vedie 4 hodinová pešia túra, treba si dávať pozor. Ak sa zbaví svojich mrakov, môžete sa pozrieť zhora na 5 ďalších ostrovov.


ČO TAM ROBIŤ?

Hlavné mesto Ponta Delga na najväčšom ostrove São Miguel ponúka množstvo chrámov, ktoré si môžete pozrieť a bránu z 18. storočia. Taktiež si tu prídu na svoje tí, ktorý milujú parky a botanické záhrady. Tiež môžete v tomto meste sledovať ako sa pestujú a rastú ananásy, no a ak si prejdete všetko v tomto meste, tak nezabudnite ísť pozrieť aj delfíny a veľryby. Existuje tu veľa organizácií, ktoré vám ponúknu zažiť ich na vlastné oči. V nasledujúcom videu si môžete pozrieť top 10 vecí, čo robiť na Azorských ostrovoch. No ak nemáš priestor a čas na pozeranie videa, pozri sa nižšie, kde to máš zhrnuté.



1. Vylez na Pico (vyššie sme o nej hovorili)

2. Vyskúšaj kajakovanie na Flores (ostrov) + skákanie do vody

3. Vycestuj na Angra v Heroismo (mesto) na Terceira (ostrov)

4. Navštív Sete Cidades (jazero vo vnútri vulkánu) na ostrove São Miguel

5. Vôjdi do vnútra vulkánu Algar do Carvão

6. Jedz Cozido (špeciálne jedlo) a navštív horúce kúpele vo Furnas (neaktívny vulkán)

7. Navštív Fajãs (domčeky) na Sao Jorge (ostrov)

8. Otestuj víno na Pico (ostrov)

9. Turistika okolo Flores (ostrov)

10. Vypi si gin a tonic v Peter Cafe Sport v Horte (ostrov Faial)


BUDGET

Ak sa zaujímate o budget, tak sa oň nemusíte báť. Na Azoroch dostanete kávu okolo 1 €, fľašu vína od 3-5 €, pivo 1 €, čo sa týka ubytovania, tak si môžete zarezervovať izbu za cca 50 € a menej. Čo sa týka prenájmu auta je to od 20-40 €, celkom bežné ceny. Určite vhodné pre partiu kamarátov alebo zaľúbenú dvojicu.



Faerské ostrovy


KDE LEŽIA?

Nachádzajú sa medzi Islandom a Škótskom na sever Atlantického oceánu. Patria pod Dánske kráľovstvo ako autonómny región. Už v roku 1948 sa osamostatnili a získali právo rozhodovať sa ako krajina sami v rôznych smeroch, okrem obrany a zahraničnej politiky.

Už okolo roku 800 ostrovy začali obývať írski mnísi, neskôr to boli nórski Vikingovia a po rokoch nakoniec ostali v rukách Dánskeho kráľovstva. Počas vojny v roku 1940 Faerské ostrovy obsadili britské jednotky, ktoré tu tiež postavili letisko Vágar, ktoré sa používa dodnes. Po vojne boli vrátené Dánskemu kráľovstvu.


POČASIE

Vďaka tomu, že počasie je tu prímorské a dosť premenlivé, teploty sa pohybujú od 3°C v zime do 11°C v lete. Ležia v najbúrkovejšom pásme Atlantického oceánu, čo so sebou automaticky prináša mraky, vietor a prehánky. Golfský prúd ovplyvňuje aj to, že prístavy v zime nezamŕzajú.


ČO TAM ROBIŤ?

Tieto ostrovy v porovnaní s Islandom nenavštevuje toľko turistov, ale aj tak počty turistov stúpajú. Farské ostrovy sú miestom pre blogerov, fotografov a ľudí, ktorí chcú vystúpiť z komfortnej zóny a zažiť trošku „inú“ dovolenku. Ich cieľom sú hlavne úchvatné fotogenické scenérie, autentická príroda, turistika, outdoorové aktivity, farebné drevenice, trávou pokryté strechy, nádherná príroda, vtáčie útesy, gejzíry, sopky, fjordy. No nemôžete minúť ani jeden z najstarších, stále obývaných domov na svete. Jedná sa o farmu, ktorá bola postavená v 11. storočí a bola sama o sebe vždy najväčšou farmou na Faerských ostrovoch. Navštívte aj Risin og Kellingin - kamenných strážcov ostrovov - jedná sa o dva kamenné stĺpy stojace len pár desiatok metrov od severného pobrežia ostrova Eysturoy, neďaleko mesta Eidi.

V tomto videu vám Patrik ukáže zákutia Faerských ostrovov a povie niektoré zaujímavosti.



BUDGET

Ubytovanie v hlavnom meste je dosť drahé, preto je lepšie hľadať si ubytovanie cez Airbnb, kde nájdete rôzne B&B. Izba vás vyjde približne na 100 eur. Ak si prenajmete dom pre 6-8 osôb, vyjde Vás to na 140 € za noc. Najlepším dopravným prostriedkom na ostrovoch je auto. Autá sa dajú požičať v požičovniach, ktoré sa nachádzajú vedľa letiska a cena na jeden deň je približne 80-100 na deň. Pozor na ovce, ktoré sa tam pasú voľne, ak nejakú zrazíte, musíte zavolať policajtov. Pitie a jedlo je oveľa drahšie ako na Azorských ostrovoch: napr. fľaša vína tam stojí 200 DKK (cca 26 €) a pivo zase 60 DKK (cca 8 €).


Tak na, ktorý z ostrovov sa vyberiete?

40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page